Tervek a villanyszerelő minősítő rendszerről és a villamos hálózatok auditjáról

A magyarországi épületek villamos hálózataira vonatkozó, az energetikai audithoz hasonló kötelező minősítési rendszer bevezetését szorgalmazza a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), az élet és vagyonbiztonság érdekében, miután az épületeket érintő tűzesetek 20 százaléka villamos eredetű. Ezzel együtt kommunikációs kampányt terveznek, hogy az ingatlantulajdonosok figyelmét felhívják a villamos hálózatokkal kapcsolatos kockázatokra.

Ezek mellett egy éven belül saját minősítési rendszert kívánnak beindítani a villanyszerelők számára, ami hozzá járulna a piac tisztulásához segíthetne kiszűrni a megfelelő szakértelem nélkül dolgozó vállalkozókat.

A MEE álláspontja szerint a megfelelő minőségű és biztonságú hálózatok építéséhez, üzemeltetéséhez jól képzett szakemberekre – mérnökökre és villanyszerelőkre – van szükség. Ennek érdekében elkerülhetetlennek tartják átalakítani a szak-, és egyetemi képzés rendszerét, módszertanát. A tananyagot a valóságos piaci igényekhez, a megváltozott technológiai elvárásokhoz kellene igazítani. Ez feltételezi az energetikai társaságok szoros együttműködését és a szakemberképzés átalakításában történő közös fellépést, amelyről megállapodás született a MEE siófoki vándorgyűlésén a piaci szereplők között.

A megfelelő szakember utánpótlás azért is kulcsfontosságú, mert a II. világháború után épült, mintegy 200 ezer kilométernyi elosztóhálózat folyamatban lévő megújítása során, nemcsak egyszerűen cserélni kell az oszlopokat, vezetékeket, de egy a mainál korszerűbb, és komplexebb fogyasztói igényeket kiszolgálni képes rendszereket kell kialakítani. Ugyanakkor a hálózatnak egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok között kell, egyre jobb minőségű rendelkezésre állást biztosítani. Ráadásul nemcsak a ma ismert igényeket kell figyelembe venni, a mintegy 4000 milliárd forint értékű, több évtizedes rekonstrukciós program során – mint például a háztartási nap-, és szélerőművek szaporodása, az okos mérés terjedése, vagy az elektromos autók számának növekedése -, de számolni kell a következő évtizedekben jelentkező, pontosan ma még esetleg nem is tervezhető technológiai elvárásokkal.